Hvordan investere i gull

Hvordan investere i gull

Investeringer i gull kan gi deg en god profitt men det krever at du plasserer investeringen på rett tid og i de riktige produktene. Gullprisen har hatt et skikkelig løft i mange år nå, og trenden viser den vil fortsette med å gå opp, på grunn av usikkerhet i aksjemarkedet generelt, men også fordi gullprisen har vært forholdsvis lav i mange år får den fikk et oppsving. 

Du trenger ikke “ha en pengesekk for å investere i gull. Det er mange, som investerer mindre beløp og som kan tjene en god slant på en langsiktig opptur. Gullprisen har en tendens til å stige jevnt og synke jevn. Om du følger med på gullprisen jevnlig, og hva som ellers er av markedspåvirkninger, har du gode muligheter til å tjene penger uansett hvilken vei gullprisen går. Her har vi listet opp ulike måter å investere i gull på. 

Gullmynter og gullbarrer 

Gullmynter og gullbarrer er fysisk gull du kjøper hos en forhandler, enten i en samlerforretning eller på nett, og som har den verdien den har i vekt av gull. Det kan på en måte ikke slå feil, fordi har du en gullmynt som inneholder så og så mye gull. I mange tilfeller er dette 99% gull, og i andre tilfeller kan det være mindre.  

Gullmynter blir ofte produsert en masse og vil sjeldent svinge mye i verdi utover dagens gullpris. Det er fordi du gjerne betaler litt ekstra for mynten, i forhold til hva den faktisk er verd, noe som gjør du må ha en opptur i gullprisen for å faktisk kunne gå i null med det første. Men det gjelder kun de masseproduserte myntene i moderne tid. Og det er helt og holdent avhengig av gullprisen.  

Du kan også kjøpe gullmynter som faktisk er mer verdt i gull enn valøren den har, fordi mange av disse moderne gullmyntene kan brukes som betalingsmiddel i de landene de er produsert! Hvilket vil si, at du kan gå inn i en hvilkens om helst butikk i USA med en Gold Eagle med en valør av 50 USD og betale – selv om gullverdien er høyere. Det vil selvfølgelig ikke være så smart rent objektivt sett. 

Samlermynter er ofte verdt mer, og er lettere å omsette, fordi disse kommer i et begrenset opplag og som det ikke er så mange av i sirkulasjon. Jo mer sjelden mynten er, jo mer attraktiv vil den være hos samlere. Her er ofte gevinsten nettopp at andre samlere vil kjøpe gullmynten av deg. Når den ble produsert, vekt, antall og kvalitet er alle faktorer som spiller inn på prisen.  

Her kan vi ta som eksempel en Double Eagle fra 1933, som aldri kom ut i sirkulasjon, og som ble solgt for hele 7.6 millioner dollar! Av gullmynter som kom ut i sirkulasjon er det gullmynter produsert før 1933 som er de mest verdifulle. De går kjapt for noen millioner, men det er nok ikke den veien du skal tenke om du vil investere i gullmynter  -i hvert fall ikke med det første.  

Gullbarrer er en blokk med rent gull og har ikke noen særlig samlerverdi (selv om noen enkelte kan ha det), og er bare en måte å eie gull fysisk i stedet for å kjøpe det på råvarebørsen. Er du bosatt i Norge kan du heller hoppe til punktet om å kjøpe gull på råvarebørsen, fordi dette er mest aktuelt om du vil bruke gull som en investering og ikke for å skryte av gullet ditt når du inviterer til fest. 

Et viktig punkt her, er at gullmynter er unntatt MVA og gullbarrer er ikke. Så om du vil tenke investering, er det smartest å kjøre for det første alternativet. 

Spørsmålet blir heller om du er en samler eller en investor?  

Gullaksjer 

Med det spørsmålet ledes vi naturlig over til gullaksjer. Dette er aksjer som kan innebære gruveselskaper, produsenter og forhandlere av gull. I Norge er det ikke så alt for mange gruveselskaper å investere i, men det finnes noen, og det er også mange andre spennende aksjer på børs i Norge som vi ikke skal nevne ved navn her og nå, fordi dette er noe som kan forandre seg i positiv eller negativ retning i morgen. I utlandet derimot, er det drøssevis av gullaksjer å investere i, og er absolutt en vei å gå om du vil desidert investere. 

Vi kan i denne sammenhengen nevne aksjer med fokus på miljø, for eksempel. Selv om du kjøper andeler i et fond som foksuerer på miljø så betyr det ikke du behøver å ha et lager av tøybleier om fondet investerer i en tøybleiebutikk. Det er det samme med gull. Selv om fondet investerer i en gullforhandler så vil du aldri ha et forhold til butikken eller forhandleren. Med det er smak og behag, fordi noen ønsker å ha et nært forhold til investeringene, andre har ikke behov for det.

En investering i et gruveselskap eksempelvis, er en veldig grei måte å få en høy ROI (Return of Investment) om du treffer riktig i markedet. Har du et stabilt selskap å investere i , og gullprisen forventes å stige, kan du få utbytte samtidig som aksjene stiger i verdi. Et annet investeringsobjekt kan være fond som investerer i gullaksjer. Da kan du la andre forvalte verdiene dine og kanskje det er den beste løsningen for mange, fordi det kan være krevende å bli ekspert på markedet om det er en hobby. 

Sett deg godt inn i selskapene, eller eventuelt fond, som du investerer i, fordi det er kun ved å være informert du kan gjøre gode investeringer i aksjer – alt annet er flaks. 

Kjøpe fysisk gull på råvarebørsen 

Som tidligere nevnt kan du kjøpe fysisk gull i form av gullmynter og gullbarrer (og også smykker da selvfølgelig), men fysisk gull som en ren investering er noe du kjøper på råvarebørsen.  

Uten at vi skal komme inn på CFD, derivater og alle de begrepene der (det kan vi fortelle om i en annen artikkel heller), er det greit å vite hvilke former for investeringer du kan velge mellom: 

Vi vil kort nevne spotmarkedet. Dette er når du handler gull til prisen i dag (eller med et lite etterslep) og som lar deg eie fysisk gull. Mange handelsplattformer vil lagre gullet for deg mot et lite gebyr. Du aldri vil ha gullet mellom fingrene og kan selge og kjøpe som du ønsker. 

Alle de andre formene for investering innebærer en helt annen risiko, og eksisterer for at du kan handle med gull uten å eie det fysisk. Uansett, dette skal vi komme nærmere inn på i en annen artikkel. 

Et godt tips er å investere i gull samtidig med at du investerer i andre markeder. Da sprer du risikoen og kan dra nytte av den symbiosen gullmarkedet har med aksjer generelt. Det heter seg jo, at når aksjemarkedet går ned så går gullprisen pop, og det stemmer faktisk.  

Nå er det ingenting som er skrevet i stein, men historisk sett har gullprisen gått motsatt vei av aksjemarkedet generelt noe som har en sammenheng med at investorer må investere pengene et eller annet sted, og i kriser vil de tradisjonelt velge gull. Har du allerede posisjonert deg kan du dra nytte av denne effekten og få en god fortjeneste på investeringene dine.